FOOX Groothandelsorganisatie

Opgestart in 1908 is de Vries een familiebedrijf dat de gehele logistiek in eigen beheer uitvoert. In 2011 is Groothandel de Vries samen gegaan met van der Bergsma en wordt vanaf 2013 samen met van der Wal onder de naam van Foox de markt betreden. Van der Wal & De Vries heeft een eigen wagenpark van 14 auto’s en levert direct af bij verschillende verkooppunten. Op drukke afleverdagen koopt ze flexibiliteit in bij ELS, om aan de logistieke vraag te kunnen voldoen.

Hoge eisen

FOOX Groothandelorganisatie

“Onze klanten zitten niet in de meest makkelijke branche. Dat merken wij als leverancier heel duidelijk. De marges zijn krap, waardoor er efficiënt gewerkt moet worden. Er zijn strakke afspraken over de verschillende tijdstippen waarop we moeten leveren. Bij de een is dat voor 8 uur ’s ochtends, bij een ander weer voor 9 uur. En ook de retouren moeten op het juiste moment worden opgepikt. Die planning werkt ELS met onze input geheel zelf uit. Ron denkt constant mee over hoe wij daarin beter kunnen presteren. Op het moment dat wij het enorm druk hadden, heeft hij zelfs personeel ingeleend, zodat we alles aankonden. Een grote concurrent trok plotsklaps de stekker eruit, maar de winkels die zij bedienden hadden wel nieuwe voorraad nodig. In één week verdubbelden onze ritten. Samen met Ron zijn wij daar ingesprongen. ELS heeft het werk de eerste weken opgevangen. En toen wij daarna in korte tijd moesten verhuizen, stond Ron ook klaar met enkele wagens. ELS helpt ons dus echt uit de brand. Ze weten altijd mensen vrij te maken. Als ik merk dat er een piek aankomt, neem ik eenvoudigweg contact op met Ron. Dat geeft mij het voordeel dat ik nooit mensen op de bank heb zitten.”

Vaste chauffeurs

“De vertrouwensband is essentieel. Iedere doos die de chauffeurs vasthebben, is al gauw 1500 euro waard. Daar mag niets mee misgaan, want dat loopt gelijk in de papieren. Daarbij is het ook erg makkelijk te verhandelen waar als er wat ‘zoekraakt’, dus moeten wij goed weten met wie we van doen hebben. Daarom is het prettig Dat ELS met vaste chauffeurs werkt. Veel van de jongens lopen hier al jaren. Als er eens een nieuw iemand voor de poort staat, dan krijg ik dat ruim op tijd te horen. De communicatie is dan ook goed en laagdrempelig. Mogen er zaken wijzigingen of niet goed gaan, dan kan ik de jongens daar zelf op aanspreken zonder lastige woorden. Dat werkt heel prettig.”

Gezamenlijk voordeel

“De gevoeligheid van de producten zorgt ervoor dat de eisen van onze verzekeraar aan het vervoer hoog zijn. ELS rijdt dan ook met zeer moderne eigen bussen, die goed zijn beveiligd. Zo is iedere bus te traceren als er onverhoopt iets mag gebeuren. Ze weten dat transparantie belangrijk is. Ook de prijsafspraken zijn daarom helder. Ik betaal per stop die ELS maakt. Ze rijden vooral de routes die het meest ver weg zijn voor ons, zoals in Zeeland. Die stops liggen vrij ver uit elkaar. En ook daar liggen de marges laag, maar Ron gaat daar creatief mee om. Hij heeft de mogelijkheid om die ritten te combineren met andere opdrachten, wat het voor hem rendabeler maakt dan voor mij. Dat is het mooie aan de samenwerking: we zorgen dat er aan beide kanten voordeel is.”